sobota, 11 maja 2019

Kurczak duszony w sosie chrzanowym

Dziś prosty, szybki i bardzo smaczny kurczak którego można podać tak z makaronem jak i z ziemniakami.

Składniki:
podwójna pierś kurczaka
jogurt grecki
chrzan
musztarda delikatesowa
2 małe lub 1 duża cebula
czosnek
zioła prowansalskie
pieprz i sól


Przygotowanie

Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni i dodajemy kurczaka również pokrojonego w kostkę podsmażając razem około 3-4 minut z czosnkiem (uważamy by czosnek nie zgorzkniał). W między czasie do jogurtu greckiego dodajemy 3 łyżeczki chrzanu, łyżeczkę musztardy delikatesowej, zioła prowansalskie i wedle własnego uznania pieprz i sól. Gdy kurczak zaprzyjaźni się już z czosnkiem i cebulą zalewamy go sosem i dusimy na wolnym ogniu aż  mięso będzie miękkie.  Idealnie pasuje makaron typu rurki, ale jak ktoś woli można podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz