Zupa z dyni

Pyszna zupa z dyni, idealna na jesień gdy można kupić dynię za grosze.

Składniki:
800 g dyni (po obrani ok 500g)
250 g ziemniaków
25 g masła
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
kurkuma
świeży imbir
1 duży pomidor
1 szklanka bulionu
pół szklanki mleka


Przygotowanie:

Obraną dynie z usuniętymi nasionami pokroić w kostkę razem z ziemniakami. W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w plastry czosnkiem. Dodać dynie i ziemniaki, doprawić solą, kurkumą i zetrzeć około 2 cm imbiru. Smażyć około 5 minut. Wlać bulion, przykryć i zagotować.  Zmniejszyć płomień do średniego i gotować ok 10 minut. Pomidora obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć szypułki z nasionami. Całość gotować do miękkości warzyw, następnie zblendować z dodatkiem mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz