- ziemniaki (4 duże lub 6 małych)
- cienka kiełbasa (20 dag)
- 1 duża cebula
- 5 jaj
- 3 pomidory
- żółty ser (ok 10 dag)
- siekany szczypiorek
- siekana pietruszka
- sól i pieprz
Tuż przed wstawieniem do piekarnika
wersja z podwójną warstwą ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki, kiełbasę, cebulę oraz sparzone i obrane pomidory kroimy w niezbyt cienkie plastry. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy warstwę z ziemniaków, na nich warstwę krążków cebuli, krążki pomidorów i lekko solimy. Na sam wierzch kładziemy plasterki kiełbasy. Jajka ubijamy z solą i pieprzem, po czym równomiernie polewamy nimi zawartość naczynia. Zapiekamy ok 20 minut (z doświadczenia wiem, że nieco dłużej zawsze wychodzi) w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu posypujemy startym serem i trzymamy w nagrzanym piekarniku do jego roztopienia. Zapiekankę podawać na gorąco posypaną szczypiorkiem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz