Składniki:
- ziemniaki 500g
- boczek wędzony lub kiełbasa
- średniej wielkości cebula
- śmietana 22%
- ząbek czosnku
- żółty ser
- kostka rosołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki
obrać i pokroić w plasterki, cebulę i boczek/kiełbasę pokroić w drobną
kostkę, a czosnek posiekać. Cebulę wraz z czosnkiem i mięsem wrzucić na
rozgrzaną oliwę do garnka i podsmażyć ok 2 minut ciągle mieszając by
następnie dodać pokrojone ziemniaki. Po około 3 minutach dolewamy
śmietanę i wrzucamy kostkę rosołową. Całość gotujemy następne 3 minuty
redukując śmietanę o połowę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy folią aluminiową. Tak
przygotowane danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i
pieczemy około 50 minut. Przed zakończeniem pieczenia warto usunąć folię
aby ser się zarumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz