Składniki:
- 4 nóżki kurczaka
- ryż
- 2 duże cebule
- 1 jabłko
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- koncentrat pomidorowy
- pieprz
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- nalewka orzechowa
Tuż przed wstawieniem do piekarnika
Przygotowanie: Zaczynamy od sosu, do miski wrzucamy łyżkę koncentratu pomidorowego, oraz wedle własnego smaku ziół prowansalskich, pieprzu i słodkiej papryki. Do tego dodajemy łyżkę nalewki orzechowej i całość zalewamy dwiema szklankami wody po czym dokładnie mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia wsypujemy ok 1 szklanki ryżu i przechodzimy do przygotowania mięsa. Każdą nóżkę nacinamy kilkakrotnie i zanurzamy na krótki czas w sosie, po czym kładziemy w naczyniu. Cebulę kroimy w piórka jak i paprykę i posypujemy nimi kurczaka, następnie wrzucamy do naczynia pokrojone w ćwiartki jabłko i na koniec zalewamy sosem.
Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez około godzinę.
Danie na talerzu w tym wydaniu bez papryki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz